Jump to content
Nkuck

Vacheron

Recommended Posts

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing

    No registered users viewing this page.

  • Topics

  • Posts

    • Pallet jewels and oiled with Mobeus 9415 with dip type Oiler. Balance jewels with 9010. Here are some pics of the pivot jewel and cap jewel under no power. I believe the pivot jewel is wrong for the movement and has too much play, I.e. it is too high leaving the staff shoulders too much room to move up and down. That would make it feel as if it were moving side to side when in actuality it is moving up and down. Sent from my iPad using Tapatalk
    • Hi all,  Just wanted to say hello (a newbie to this forum). I got started with this new hobby in November, took Mark's course levels1 and 2, plus the TimeZone course, levels 1 and 2, and am hooked. Fortunately I live near Otto Frei making getting parts, supplies, and tools a breeze. I look forward to participating with you all in this horological journey. Best, DanB
    • Welcome Mickey. Sent from my iPad using Tapatalk
    • Hello Trev. You came to the right place. Beginners to pros and everything in between. Welcome! Sent from my iPad using Tapatalk
    • Hello all,  I am new to this forum and still quite inexperienced when it comes to diagnosing faults. I was hoping someone could point me in the right direction for tracking down the cause of low amplitude. Some Background: I recently acquired a 12s ‘Delmark’ branded pocket watch was not running. It had a broken mainspring, and as I couldn’t find any model number or useful information on the watch I replaced the broken spring with the closest available silver alloy equivalent. After manually cleaning and reassembling the movement I found it to have very poor amplitude around 110 degrease. I disassembled the movement and inspected the balance, staffs, jewels and train gears and didn’t find any obvious problem. With just the balance installed and given a slight perturbation it smoothly oscillates for several seconds without any sign of excess friction.  I have also installed each of the train wheels individually and looked at the end play with my 10x loupe but wasn’t really able to distinguish excessive play (although I have no real experience here). There also doesn’t seem to be excessive lockup in the escapement, and the banking pins are nonadjustable. Also, the balance cock rests directly between the banking pins when the mainspring is let down.   It seems like there must be a glaring problem I am missing. Does anyone have any thoughts? Best regards EF7DDFED-5E61-4C34-8949-8A0692E977A4.heic
×
×
  • Create New...